5 maj

Olika typer av plastavfall ligger samlade i en hög

POPs i avfall – kartläggning av farliga ämnen i avfall

Välkommen till vårt webbinarium där vi presenterar resultaten från projektet POPs i avfall. IVL Svenska Miljöinstitutet har kartlagt förekomsten av POPs-ämnen i produkter, material och avfallsflöden. Under webbinariet går vi igenom vad POPs är, var dessa ämnen kan förekomma och presenterar vår nya guide som sammanfattar resultaten.

POP står för Persistent Organic Pollutants och är ett samlingsnamn för organiska miljögifter som är mycket motståndskraftiga mot nedbrytning. Denna motståndskraft gör att ämnena kan ackumuleras i miljön och spridas långt bort från den plats där de en gång användes. Flera av dessa ämnen är kopplade till cancer hos både människor och djur och är klassade som särskilt farliga enligt EU:s kemikalielagstiftning. Inom EU regleras POPs genom POPs-förordningen, som förbjuder tillverkning och användning av dessa ämnen samt ställer krav på korrekt avfallshantering och destruktion.

Erfarenheter från tidigare projekt visar att kunskapen om POPs-ämnen hos aktörer som hanterar material eller avfall med POPs-halt kan vara begränsad. Bristande kunskap kan leda till att material och avfall som innehåller POPs inte hanteras på rätt sätt. Detta ökar risken för att dessa ämnen hamnar i fel avfallsströmmar och inte destrueras som de bör. Om POPs-ämnen inte elimineras korrekt finns risken att de sprids vidare i återvunna material eller i miljön.

I projektet har vi fokuserat på följande ämnen och ämnesgrupper som omfattas av POPs-förordningen:

  • Kortkedjiga klorparaffiner – har använts i bland annat plaster och byggnadsmaterial.
  • Bromerade flamskyddsmedel – har använts i elektronik, textilier och byggmaterial.
  • PFOA – en typ av PFAS som bland annat använts i ytbehandlingar för att göra material fukt- och smutsavvisande.
  • PFHxS – ett annat PFAS-ämne med liknande användningsområden som PFOA.

Projektets resultat har sammanställts i en rapport som utförligt beskriver användningen av dessa ämnen och i vilka avfallsflöden de kan förekomma. Under webbinariet presenterar vi även en ny guide som sammanfattar projektets resultat på ett överskådligt och praktiskt sätt. Guiden är framtagen för dig som arbetar med avfallshantering, återvinning eller produktion och ger konkreta tips på hur du kan hantera POPs i avfall.

Anmäl dig idag och ta ett steg mot en säkrare hantering av POPs – för miljön, hälsan och framtiden!

Projektet finansieras av Avfall Sverige, Fortum Waste Solutions och IVL:s stiftelse.