9 maj

En hand som håller i en vätgasmolekyl mot en grön bakgrund

Vätgasfredag 9 maj – Infrastruktur för vätgas

Vätgas förväntas vara en avgörande pusselbit för att Västerbotten (och resten av världen) ska bli fossilfritt. Denna Vätgasfredag fokuserar på vätgasens infrastruktur.

Vätgasens potential är betydande inom flera sektorer – men hur får vi den från produktion till användning på ett effektivt sätt? Under denna Vätgasfredag utforskar vi en av de viktiga frågorna för att möjliggöra en grön omställning: infrastruktur för vätgas.

Eventet börjar med att Benjamin Storm från IVL Svenska Miljöinstitutet ger en översikt av infrastruktur och hantering av vätgas. Därefter tar Bengt Strömgren från Region Västerbotten med oss på en resa om hur integrering av vätgas i järnvägssystemet kan förändra Västerbottens infrastruktur och bidra till en grönare framtid. Han kommer presentera konkreta exempel från pågående och framtida projekt samt utforska potentialen i att använda vätgas som en ren energikälla för järnvägstransporter, vilket både kan minska koldioxidutsläppen och främja innovation samt ekonomisk utveckling. En annan lösning för att transportera vätgas mellan produktion och efterfrågan är att använda rörledningar under jord vilket Maria Nilsson från Nordion Energi kommer att tala om. Maria arbetar med planerna för Nordic Hydrogen Route - ett nätverk som planeras att bli cirka 1 000 km kring Bottenviken och en nyckel för vätgastransport i Norden.

Föreläsare:

  • Benjamin Storm, expert inom teknoekonomisk utvärdering av kemiska processanläggningar på IVL Svenska Miljöinstitutet.

  • Bengt Strömgren, strateg på Region Västerbotten inom näringsliv och samhällsbyggnad, med särskilt fokus på digitalisering och energi.

  • Maria Nilsson, projektledare för vätgasprojekt på Nordion Energi

Vätgasfredag arrangeras digitalt (i Teams) varannan fredag kl. 8.30-9.30 under våren och hösten 2025. Exempel på kommande teman är vätgasens bi-produkter, vätgas som drivmedel för sjöfarten, olika metoder för vätgasproduktion, säkerhet, lagar och regler, hållbarhet, ekonomiska förutsättningar samt vätgasens roll i Västerbotten. I slutet av varje Vätgasfredag finns möjlighet att ställa frågor och diskutera med de inbjudna föreläsarna. Föreläsningarna spelas in och publiceras på projektet HOME:s hemsida.

Projektet HOME är en del av det regionala energiarbetet FREIA (Framtidens robusta energisystem i Västerbotten), som leds av Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten. Inom projektet samarbetar Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten och IVL Svenska Miljöinstitutet för att undersöka vätgasens potential i regionen.

Genom att anmäla dig godkänner du att föreläsningarna spelas in och publiceras på projektets hemsida (dock spelas inte frågestunderna in). Om du inte vill synas på bild kan du hålla din kamera avstängd under föreläsningarna.

Har du frågor, förslag eller synpunkter på Vätgasfredagarna? Kontakta gärna: