25 april
Vätgasfredag 25 april – vätgas som drivmedel för sjöfarten
Vätgas förväntas vara en avgörande pusselbit för att Västerbotten (och resten av världen) ska bli fossilfritt. Denna Vätgasfredag fokuserar vi på vätgas som drivmedel för sjöfarten.
Denna Vätgasfredag bjuds vi på både en bakåtblickande beskrivning och framåtriktade spaningar kring vätgasens roll som drivmedel i sjöfarten. Vi får en genomgång av forskarnas syn på förutsättningarna för olika bränslena inom sjöfarten samt hur styrmedel inom EU och International Maritime Organization (IMO) förväntas påverka möjligheterna för vätgasbaserade bränslen. Vi får också ta del av erfarenheter från olika relaterade projekt, till exempel en färdplan för hur Umeåregionen kan bli klimatneutral 2040 genom produktion och försörjning av vätgasbaserade bränslen med fokus på sjöfart och hamnen. Forskarna kommer även dela lärdomar från flera vätgasrelaterade projekt för färjor.
Föreläsare
- Julia Hansson, forskare inom förnybara bränslen, IVL Svenska Miljöinstitutet och Chalmers tekniska högskola
- Linda Styhre, forskare inom förnybara bränslen och sjöfartens miljöomställning, IVL Svenska Miljöinstitutet
- Karl Jivén, skeppsbyggare, forskare inom förnybara bränslen, IVL Svenska Miljöinstitutet
- Elin Malmgren, forskare inom förnybara bränslen, IVL Svenska Miljöinstitutet
Vätgasfredag arrangeras digitalt (i Teams) varannan fredag kl. 8.30-9.30 under våren och hösten 2025. Exempel på kommande teman är vätgas som drivmedel i olika sektorer, vätgasens roll för beredskap, vätgasens infrastruktur, olika sätt att producera vätgas, säkerhet lagar och regler, hållbarhet samt vätgasens roll i Västerbotten. I slutet av varje Vätgasfredag kommer det finnas möjlighet att fråga och diskutera med de inbjudna föreläsarna. Föreläsningarna kommer spelas in och läggas upp på projektet HOME:s hemsida.
Projektet HOME är en del av det regionala energiarbetet FREIA (Framtidens robusta energisystem i Västerbotten) som leds av Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten. I en del av projektet arbetar Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten och IVL Svenska miljöinstitutet gemensamt med att undersöka vätgasens potential i Västerbotten.
I och med din anmälan godkänner du även att föreläsningarna kommer spelas in och läggas upp på projektets hemsida (frågestunderna kommer inte spelas in). Om du inte vill synas på bild håller du din kamera avstängd under föreläsningarna. Om du har frågor, förslag eller andra inspel kring Vätgasfredagarna är du välkommen att kontakta Kjell Skogsberg (kjell.skogsberg@ivl.se, 010 - 788 66 19) eller Marika Olsson (marika.olsson@ivl.se, 010 - 788 67 41).