
Aditi Bhasin, expert på cirkulär ekonomi
Mångfald och jämställdhet är lika viktigt för en hållbar framtid
Den 11 februari är det FN:s internationella dag för kvinnor i vetenskapen. IVL Svenska Miljöinstitutet har inte bara en kvinnlig vd och kvinnlig ordförande i bolagsstyrelsen, en majoritet av ledamöternai vår ledningsgrupp är kvinnor och givetvis har vi många kloka kvinnliga forskare och experter. Möt Aditi Bhasin, en av alla dem som driver miljöarbetet framåt varje dag.
Hur bidrar du till en hållbar framtid?
– Jag jobbar framförallt med frågor som rör cirkulär ekonomi. Det handlar om att omvandla avfall till resurser så att vi minskar miljöpåverkan och behovet av att kontinuerligt bryta nya material. Sverige är ett av världens bästa länder när det kommer till att nå FN:s globala hållbarhetsmål på det här området och mycket av min tid på IVL handlar om att dela den kunskap vi har i Sverige med andra länder så att vi tillsammans kan utveckla hållbara lösningar runt om i världen. Jag är även styrelsemedlem i Nordic Energy Equality Network som syftar till att öka jämställdheten i den nordiska energisektorn. Där jobbar jag just nu med att skapa en lista med kvinnor i energisektorn och lyfta fram förebilder för att locka fler kvinnor till energisektorn. Förra året nominerades jag till Årets kraftkvinna genom det svenska nätverket Kraftkvinnorna. Det var kul att vara nominerad tillsammans med så många kompetenta kvinnor. Mångfald och jämställdhet är lika viktigt för en hållbar framtid.
Du reser mycket också, berätta.
– Det har inte blivit så mycket under pandemin, men jag var i El Salvador i december och arbetade med en förstudie över möjligheterna att omvandla hushållsavfall till energi. Nästa vecka ska jag till Indien och jobba med IVL:s waste-to-energy-projekt i Goa och besöka vårt kontor i Mumbai. Jag kommer även passa på att träffa min familj som bor i Indien, jag har inte träffat dem på två och ett halvt år. Det är alltid roligt att jobba med andra länder och ibland kunna göra mer skillnad för miljön än här i Sverige.
Hur är det att arbeta med forskning och utveckling på IVL?
– Det är väldigt spännande och inspirerande eftersom vi jobbar nära industrin och myndigheter där vår forskning verkligen kan göra skillnad. Till exempel ledde jag ett forskningsprojekt nyligen där vi undersökte möjligheterna att återvinna fosfor ur avloppsslam och använda denna för tillverkning av gödsel, istället för jungfrulig fosfor. Den här frågan har blivit mer relevant de senaste månaderna när priset på konstgödsel har stigit. Forskare på IVL undersökte detta alternativ redan för 20 år sedan, som de första i världen. Det har varit väldigt spännande för mig att utveckla tekniken tillsammans med kunniga kollegor och partners i näringslivet.
Vad gör IVL till en bra arbetsplats?
– Att jobba med engagerade och kunniga kollegor som verkligen brinner för att lösa miljöproblem på ett trovärdigt sätt. Det är roligt att jobba med kollegor som hela tiden tänker på hur vi kan skapa ett hållbart samhälle med nya idéer och lösningar!
Vad ger dig energi på jobbet?
– Att vårt arbete och alla våra projekt bidrar på ett eller annat sätt till FN:s globala hållbarhetsmål och att vi ser till att det leder till en positiv påverkan - för både miljö och människor.
Ditt bästa miljötips?
– Köp andra hand så mycket du kan!
Jag vill bli kontaktad
Vi hjälper dig med dina utmaningar, hur omfattande eller små de än är. Skriv in dina kontaktuppgifter och välj vilket område du vill veta mer om, så kontaktar vi dig.
Prenumerera på våra nyhetsbrev