
Trots bakslag – den gröna omställningen måste fortsätta
Med Northvolts konkurs ligger det nära att ifrågasatta den gröna omställningen. Det är då viktigt att lyfta blicken och erinra oss varför vi jobbar för ett hållbart samhälle, skriver IVL:s forskare Lars Zetterberg och Johan Rootzén.
Om klimatutmaningen ska kunna hanteras finns ingen framtid för fossilberoende teknik. Masugnar behöver ersättas av gröna stålprocesser, fossila förbränningsmotorer av utsläppsfria motorer. På EU-nivå behöver fossilbaserad kraft ersättas av förnybar energi. Omställningen kommer att vara utmanande men är fullt genomförbar.

Lars Zetterberg
Vi vet vilken teknik som ska ta oss dit. Vi vet också att kostnaderna är hanterbara. EU-kommissionen bedömer att år 2040, alltså redan om 15 år, kan EU:s utsläpp av växthusgaser ha minskat med ca 90 procent och det är i hög utsträckning den gröna tekniken som möjliggör detta.
På EU-nivå, även med den nya kommissionen, ifrågasätts inte den gröna omställningen – trots att säkerhets- och konkurrensfrågor står högt på agendan. Utvecklingen av grön teknik är inte bara en nödvändighet för klimatets skull, utan även en tillväxtmöjlighet för svensk och europeisk industri. Den så kallade Draghi-rapporten, som fokuserar på europeisk konkurrenskraft och framtiden för EU, slår fast att den gröna omställningen är strategiskt viktigt för EU. Om EU:s ambitiösa klimatmål kombineras med en realistisk genomförandeplan kommer den gröna omställningen innebära tillväxtmöjligheter för europeisk industri.

Johan Rootzén
Vi tror att satsning på utveckling av grön teknik inom Sverige och EU kommer att leda till:
Ekonomisk utveckling. Utvecklad teknik kommer inte bara att minska utsläppen, den kommer stärka ekonomin och skapa arbetstillfällen.
Minskat beroende. I den nya världsordningen behöver EU säkra försörjningen av kritiska metaller och nyckelkomponenter till elfordon, grönt stål, elektronik och vindkraft. Rätt utformad kan en grön omställning bidra till att minska beroendet av USA och Kina.
Lägre risker. Satsningar på ny teknik kan slå fel och det ligger i sakens natur att innovation är förknippad med risktagande. Men att inte våga satsa på grön teknik är sannolikt förknippat med en ännu större risk. Att avvakta kan innebära att andra länder tar ledartröjan, vilket hotar både industrins konkurrenskraft och framtida jobb. Dessutom kan fortsatt beroende av fossil teknik leda till ökade kostnader när klimatkrav skärps och investerare styr om sitt kapital.
Synergier mellan försvar och resiliens. Om vi som samhälle ska storsatsa på försvarsområdet – bredda då tolkningen och se till att skapa synergier mellan försvar och grön omställning. Ett robust energisystem baserat på förnybara källor stärker både självförsörjning och säkerhet. Dessutom kan investeringar i fossilfri industri och teknik minska beroendet av import från geopolitiskt osäkra regioner.
Industrin kan inte klara detta själva. Den gröna omställningen innebär en stor samhällsförändring. En sådan bygger på att de inblandade aktörerna – industrin, statliga myndigheter, kommuner och regioner – har en gemensam målbild med samförstånd om riktning och takt. Därför måste nuvarande och framtida regeringar ta ansvar för att klimatmålen integreras i alla politikområden och tydligt avspeglas i styrningen av statliga myndigheter.
Med en tydlig vision och målbild och en aktiv politik, kan rätt förutsättningar skapas för den nödvändiga omställningen. Då kan vi klara både klimatmålen och svensk industris fortsatta konkurrenskraft.
Vi kan inte vänta. Många produktionsanläggningar är gamla och behöver bytas ut. Investeringsbeslut behöver tas i närtid. Låt oss lära av Northvolt och fortsätta satsningarna inom den gröna industrin. Genom att identifiera vad som fungerat – och vad som inte gjort det – kan vi skapa bättre förutsättningar för en hållbar och konkurrenskraftig industri.
För mer information:
Lars Zetterberg, lars.zetterberg@ivl.se, tel: 010-7886557
Johan Rootzén, johan.rootzen@ivl.se, tel: 010-7886609