1. Startsida
  2. Press
  3. [2025-04-03] "Insatserna för en grön industriell omställning fortsätter"
Analys och kommentarer | 2025-04-03
Portätt av John Rune framför en glasvägg

"Insatserna för en grön industriell omställning fortsätter"

Ökade satsningar inom grön omställning, säker och hållbar kemi, en utvecklad blå ekonomi, ökat fokus på motståndskraftiga städer och hållbara infrastruktursatsningar. Det vill IVL:s vd John Rune Nielsen se framöver. Trots den geopolitiska turbulensen i världen och att USA vänt hållbarhetsfrågorna ryggen ser han med optimism på kommande år.

– Den gröna industriella omställningen är och förblir en viktig förutsättning för den europeiska konkurrenskraften och jag tycker definitivt att vi har en stark europeisk arena. Det är självklart ett misslyckande för världssamhället att vi samtidigt måste rusta för en beredskap och en logik vi trodde vi var färdiga med i vår del av världen. Men låt oss nu se till att den infrastruktur som behöver utvecklas blir så hållbar som möjligt, att vi tar vara på den kunskap som finns, och att vi samtidigt drar fördelar av det för den industriella utvecklingen och klimatanpassningen, säger IVL:s vd John Rune Nielsen.

Ökat fokus på internationella hållbarhetsfrågor och bistånd

De klimat-, miljö- och hållbarhetsfrågor som IVL:s arbetar med finns både på ett nationellt såväl som på ett internationellt plan. IVL arbetar för internationella kunder och finansiärer, men har även internationella dotterbolag som exempelvis i Indien där fokus ligger på avloppsvattenrening. Klimat- och hållbarhetsfrågor är ofta globala och rör sig över landsgränser och därför är ökad internationalisering en prioriterad fråga för IVL.

– Under våren 2025 ökar vi vår verksamhet inom frågor som rör vatten, vattenbrist och sanitet genom förvärvet av en del av Stockholm International Water Institute. Verksamheten WASH, som står för Water, Sanitation and Health, stödjer vattenrelaterat internationellt biståndsarbete och utvecklar lokal och regional kapacitet för hantering av vattenbrist. IVL är nu godkänd samarbetspartner till Unicef, något vi är mycket stolta över, säger John Rune Nielsen, och fortsätter:

– Det är viktigt för IVL och våra medarbetare att bidra och nyttja vår kunskap inom internationell nödhjälp och krissituationer i större utsträckning. I dialogen med Unicef har vi identifierat flera områden där vi kan bistå, exempelvis klimatanpassning, stadsutveckling och policykompetens kring resurshantering.

IVL har idag kunder från alla delar av näringslivet och branscher, vilket är en styrka. En unik möjlighet är så kallade samfinansierade forskningsprojekt där IVL arbetar med kluster av aktörer inom näringslivet. I de samfinansierade forskningsprojekten är IVL med och delfinansierar genom IVL:s forskningsstiftelse SIVL. John Rune Nielsen hoppas att fler tunga industriaktörer får upp ögonen för den möjligheten. Företag inom kemikalieindustrin eller andra som är intresserade av den gröna omställningen ser han som särskilt intressanta.

Hållbar kemi och blå ekonomi viktigt för omställningen

Säker och hållbar kemi är en av samhällets stora utmaningar, och en prioriterad fråga för IVL. Humantoxikologi, alltså kemikaliers effekt på människors hälsa, är en viktig framtidsaspekt.
Forskningsprogrammet Mistra SafeChem, som IVL leder, nämner John Rune Nielsen som ett viktigt exempel på samarbete mellan forskningsaktörer och industrin. I slutet av 2024 beslutade IVL att kraftigt öka fokus på hållbar och säker kemi och verksamheten kommer att förstärka kapaciteten inom området för att stödja industrins omställning och bistå myndigheter.

– Utmaningarna inom industrin har inte blivit färre. Teknikutveckling skapar nya arbetsmiljöutmaningar med ändrad exponering för nya eller gamla kemikalier. Det finns hundratusentals kemikalier som vi fortfarande inte vet effekten av. Likaså har vi en utmaning med framtida effekter av användningen av nanopartiklar.

Ett annat viktigt fokusområde för IVL under 2025 är blå ekonomi, som handlar om hållbart nyttjande av resurser i och kring vattenbruk. Inom detta område finns utmaningar i form av målkonflikter men även nya affärsmöjligheter och potential för energiutvinning och resursskapande.

Att producera livsmedel på ett miljövänligt och resurseffektivt sätt är en global utmaning. Exempelvis kan låg-trofiskt vattenbruk, som omfattar odling av arter långt ner i näringskedjan som musslor, ostron, alger och sjöpung, minska vårt klimatavtryck för livsmedelsproduktion avsevärt.

Högt betyg av kunder

För IVL:s del var 2024 ett bra år med en omsättningsökning för IVL-koncernen i sin helhet på åtta procent. Kunderna har blivit fler, men även större, både inom näringsliv och offentlig förvaltning. Enligt den standardiserade nöjd kund-indexet (NKI) får IVL ett resultat på 8,7 av 10, vilket visar på mycket nöjda kunder.

– Under 2024 har vi fokuserat på att fortsätta leverera hög kvalitet, bland annat med extra fokus på kunduppföljning under och efter projekten. Vi ser att det har gett effekt. Vi får uppskattning både under avtalsfasen, utförandefasen och slutleveransen. Särskilt kul att se är att kunderna ger oss högt betyg när det kommer till kompetens, dialog och samarbete, säger John Rune Nielsen.

IVL har även vuxit i antal medarbetare och under 2024 har flera strategiska rekryteringar har genomförts.

– Vi ser ett starkt ökande intresse för att jobba på IVL, vilket självklart är glädjande. Vi tror att vårt fokus på en inkluderande och utvecklande samarbetskultur är en stor del i detta. Att ha en stark företagskultur är en konkurrensfördel och inget som kommer av sig själv. Vårt arbete för att tillsammans förstå vad vi vill uppnå och att utveckla kulturen mot ett gemensamt definierat mål är ett långsiktigt men roligt arbete. Det är en otroligt viktig del i att göra IVL attraktivt som arbetsplats framöver.

Vid frågor, kontakta:
John Rune Nielsen, johnrune.nielsen@ivl.se, tel: 0705-948343