
Foto: Mostphotos
Europa roffar åt sig av världens kritiska metaller
För att genomföra den gröna omställningen enligt EU:s scenarier kommer Europa att behöva ta mellan 15 och 60 procent av världens tillgångar av kritiska metaller i anspråk. Detta är inte bara orättvist utan omöjliggör en motsvarande resa i resten av världen, skriver forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet och Uppsala universitet i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Debattartikeln publicerades den 26 februari 2025, läs den här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ett refererat nedan.
Den strategi som Sverige och Europa har valt för den gröna omställningen innebär en massiv utbyggnad av förnybar energi, och en omfattande elektrifiering av transport- och industrisektorerna. Både den förnybara energin och elektrifieringen förutsätter tillgång till en mängd kritiska metaller.
I en forskningsstudie som nu publiceras Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har vi jämfört de uppskattade behoven med de globala reserver och den produktionskapacitet som finns tillgängliga. Resultaten visar att EU:s nuvarande strategier kan leda till en överkonsumtion av kritiska metaller i förhållande till globalt tillgängliga resurser, vilket undergräver en hållbar och rättvis omställning.
EU utgör 5,7 procent av världens befolkning, Sverige 0,13 procent (1,3 promille). Som andel av befolkningen gör vi således anspråk på en oproportionerligt stor andel av världens tillgångar av kritiska metaller. Det innebär att andra länder inte kommer ha samma möjlighet att investera i fossilfria energi- och transportsystem.
Det är för oss uppenbart att en strategi för grön omställning som förutsätter ett så stort behov av kritiska metaller är ohållbar. Men framför allt omöjliggör strategin en motsvarande grön omställning i resten av världen. Klimatförändringarna är globala och kan inte bromsas enbart inom EU, även om vi skulle uppnå våra klimatmål på andra länders bekostnad.
En verkligt hållbar omställning måste innebära transformativa, resurseffektiva lösningar som snabbt och radikalt minskar efterfrågan på energi, skriver forskarna i debatten.
Debattartikeln är skriven av Mikael Malmaeus, forskare i naturresurser och miljöeffekter vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Eva Alfredsson, forskare i klimatledarskap, Uppsala universitet, och Erik Lindblom, specialist i tillstånds- och miljöprövningar vid IVL Svenska Miljöinstitutet.
Den vetenskapliga publikationen som ligger till grund för resultaten har tagits fram inom forskningsprogrammet Fairtrans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..