1. Startsida
  2. Press
  3. [2025-03-12] Komplexa regler försvårar odling i havet
Nyhet | 2025-03-12

Komplexa regler försvårar odling i havet

Havets resurser spelar en viktig roll i omställningen till ett mer hållbart livsmedelssystem. Trots det står komplicerade regelverk ofta i vägen för havsbaserade odlingar. Genom att utveckla miljöindikatorer ska forskare vid IVL underlätta för beslutsfattare att reglera och stödja utvecklingen av ett hållbart vattenbruk i Sverige.

Livsmedelsproduktionen står idag för en fjärdedel av de globala växthusgasutsläppen och förbrukar 75 procent av världens färskvattenresurser. Samtidigt saknar många människor tillgång till näringsrik mat.

– Att producera livsmedel på ett miljövänligt och resurseffektivt sätt är en global utmaning. Att satsa på odling av marina livsmedel som musslor och alger kan minska vårt klimatavtryck för livsmedelsproduktion avsevärt, säger Svenja Hess, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Låg-trofiskt vattenbruk (LTA), som omfattar odling av arter långt ner i näringskedjan som musslor, ostron, alger och sjöpung, lyfts ofta fram som en del av lösningen. Dessa odlingar kräver inga foderinsatser, kan bidra till att rena vattnet och konkurrerar inte om mark eller färskvatten. Trots de många fördelarna har utvecklingen av LTA i Sverige gått långsamt – delvis på grund av avsaknaden av tydliga verktyg för att bedöma miljöpåverkan.

IVL:s nya projekt ska ändra på det. Genom att utveckla robusta miljöindikatorer ska projektet underlätta för beslutsfattare att reglera och stödja en hållbar utveckling av låg-trofiskt vattenbruk i Sverige.

– Det finns mycket information om LTA:s miljöeffekter, men den är ofta fragmenterad och svår att tillämpa i en svensk kontext. Vi vill sammanställa kunskapen och skapa indikatorer som är relevanta för svenska ekosystem och regelverk, säger Svenja Hess.

Projektet bygger vidare på resultat från det EU-finansierade projektet AquaVitae, som har kartlagt miljöpåverkan från LTA i Atlanten. IVL:s arbete kommer att anpassa resultaten till svenska förhållanden. Genom att involvera myndigheter, forskare och näringsliv ska projektet också identifiera konflikter och synergier mellan LTA och svenska miljömål.

– Vi kommer nu bygga nätverk, så vattenbruksaktörer och myndigheter som är intresserade får gärna höra av sig till oss. Målet är att underlätta för beslutsfattare att göra välgrundade bedömningar. Med tydliga indikatorer kan vi både främja hållbart vattenbruk och skydda våra kustmiljöer, säger Svenja Hess.

För mer information, kontakta:
Svenja Hess, svenja.hess@ivl.se, tel. 010-788 67 06

Projektet Identification and assessment of environmental impacts of low-trophic aquaculture finansieras av Jordbruksverket, Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden, samt IVL:s forskningsstiftelse SIVL.