1. Startsida
  2. Vårt erbjudande
  3. Forskning
  4. Arbetsmiljö
  5. Tillverkning av litiumjonbatterier
Electric car lithium battery pack and power connections

Arbetsmiljö vid tillverkning av litiumjonbatterier

En nationell industri för produktion av hållbara litiumjonbatterier för elfordon är under uppbyggnad. De anställda riskerar att utsättas för kemikalier med kända hälsoeffekter i nya, okända sammanhang. Det är angeläget att förstå dessa risker så att den gröna omställningen inte sker på bekostnad av god arbetsmiljö och hälsa.

I batterikemin ingår olika former av kol, organiska lösningsmedel och litiumsalter, förutom metaller i anod- och katodmaterial.

Nickel och kobolt är toxiska, cancer- och allergiframkallande, litium är hudirriterande och påverkar sköldkörtel- och njurfunktion. Lösningsmedlet NMP (N-metyl-2-pyrrolidon) är klassat som ett särskilt farligt ämne som fasas ut i andra sammanhang. Vid montering av battericeller används lim som innehåller allergiframkallande isocyanater och akrylater.

Denna nya kemiska basindustri förutspås att på sikt sysselsätta tusentals yrkesarbetande. Därför behöver man kartlägga de arbetsrelaterade hälsoriskerna som kommer med industrins gröna omställning.

Detta projekt ska genomföras vid två stora anläggningar för tillverkning av litiumjonbatterier som är i startfas och under uppbyggnad. Personalens exponering och potentiella hälsoeffekter kommer att kartläggas och värderas för att kunna rekommendera metoder för exponerings- och hälsokontroller för de anställda.

Mätinsatsen i tillverkningsledet är den första vid olika steg i processen. En upprepad mätning kommer att genomföras i projektet Arbetsmiljö vid storskalig tillverkning och återvinning av litiumjonbatterier (länk nederst på sidan).

Ett av tre projekt om litiumjonbatterier och arbetsmiljö

Detta är ett av tre forskningsprojekt om arbetsmiljön vid tillverkning och återvinning av litiumjonbatterier för fordon. Forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och Sahlgrenska Academy/Göteborgs universitet ligger bakom denna ansats som syftar till att säkra arbetsmiljön i den gröna omställningen så att arbetstagare inom batterisektorn kan garanteras ett hälsosamt, säkert och hållbart arbetsliv.

Detta projekt fokuserar på arbetsmiljön vid produktion av litiumjonbatterier. Här deltar även klinikerna för Arbets- och miljömedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det leds av Florencia Harari Thuresson, Göteborgs universitet.

Läs om de andra två projekten via länkarna nedan.

Projektfakta

  • Projektnamn: Kartläggning av yrkesexponering för metaller och kemiska ämnen och potentiella hälsoeffekter vid tillverkning av litiumjonbatterier
  • Budget: 4,950 miljoner SEK
  • Finansiär: Forte
  • Samarbetspartner: Sahlgrenska universitetssjukhuset/Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Karolinska universitetssjukhuset, Norrlands universitetssjukhus
  • Period: 2024 - 2026

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

  • 3. God hälsa och välbefinnande
  • 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt