Utvecklar en process för återbruk i byggbranschen
Ökat återbruk kan effektivt minska byggbranschens miljö- och klimatpåverkan. Men även om det görs framsteg i enstaka projekt saknas en övergripande förståelse och en kartläggning av byggprocessen som systematiskt analyserar hinder, problem och möjligheter att hantera för att uppnå ett framgångsrikt återbruk.
Att öka miljöeffektiviteten i byggandet är en stor utmaning för byggbranschen. Ökat återbruk av byggmaterial har potential att effektivt minska byggandets klimat- och miljöpåverkan.
Detta projekt strävar efter att ta fram tydliga och strukturerade metoder och arbetssätt som gör det möjligt för framför allt små och medelstora byggföretag att integrera och tillämpa systematiskt återbruk i sina byggprojekt. Syftet är att utveckla en lämplig process med genomförbara metoder och lösningar, både på projekt- och företagsnivå.
Process för praktisk tillämpning
Projektet genomförs med finansiering från SBUF, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, och har som mål att leverera:
- En inventering och utvärdering av nuvarande praxis för återbruk i byggprocessen.
- En kartläggning och analys av hinder, problem, förutsättningar och möjligheter för systematiskt återbruk i byggprojekt.
- Förslag på en lämplig process med konkreta och praktiskt tillämpbara metoder och arbetssätt som ger lösningar för hur återbruk effektivt och systematiskt kan implementeras i byggprojekt.
- En praktisk guide som beskriver processen, metoderna och lösningarna och hur de bör användas av byggföretagen.
Bidrar med expertis och råd
IVL Svenska Miljöinstitutets roll i projektet är att delta som experter och rådgivare. IVL kommer också att utveckla guiden som sammanställer processen, metoderna och lösningar för att återbruka systematiskt.
Projektfakta
- Projektnamn: Öka återbruk i byggandet: en processorienterad ansats för byggentreprenören
- Budget: 2 065 000 SEK
- Finansiär: Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF
- Samarbetspartner: In3prenör AB (projektledning), IVL Svenska Miljöinstitutet, Luleå tekniska universitet. I projektet deltar också Castellum, Fabegé, AIX, Krook & Tjäder, White Arkitekter, Heidelberg Materials, Modus, Rival, Wiklunds, NCC, Skanska och Lunds Tekniska Högskola.
- Period: 2024 - 2025