Implementering av digitala tvillingar på avloppsreningsverk
Digitalisering är en global megatrend som har påverkan på alla delar av samhället, så även VA-branschen. En del av utvecklingen handlar om utveckling och implementering av så kallade digitala tvillingar på avloppsreningsverk, vars användningsområden och nytta ska utvärderas i det här doktorandprojektet.
Dynamiska processmodeller har tillämpats med stor framgång på avloppsreningsverk för processoptimering och design och för att utvärdera processens resurseffektivitet. Hittills har processmodeller använts off-line, d.v.s. separat från daglig drift och med historiska driftdata. Målsättningen i detta projekt är att skapa en automatiserad realtidskoppling mellan processmodeller och reningsverk, dvs skapa en digital tvilling. Digitala tvillingar tros möjliggöra andra tillämpningar av processmodeller än hur de används idag.
Resurseffektivare drift
Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att studera vilken nytta vi kan skapa med digitala tvillingar och hur de kan användas som beslutsstöd för drifttekniker och processingenjörer på reningsverk. Projektets mål är bland annat att implementera och utvärdera olika typer av modeller, särskilt för beslutsstöd och styrning, hos deltagande reningsverk för att de ska få en effektivare och mer resurseffektiv drift.
Projektfakta
- Projektnamn: Implementering av digitala tvillingar på avloppsreningsverk
- Budget: 8,42 MSEK
- Finansiärer: SIVL (Stiftelsen Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning) Käppalaförbundet, Stockholm vatten och avfall, Syvab, SVU
- Samarbetspartners: IVL Svenska Miljöinstitutet, Lunds universitet, Uppsala universitet, Käppalaförbundet, Stockholm vatten och avfall, Syvab
- Period: 2020 - 2026