CSRD som drivkraft för framtidens hållbara livsmiljöer
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett EU-direktiv som syftar till att öka transparensen kring företags hållbarhetsarbete. Direktivet ger företag och lokalsamhällen en unik möjlighet att samarbeta kring hållbarhetsutmaningar. Genom att integrera sociala aspekter i hållbarhetsrapporteringen kan företag och samhällen tillsammans möta gemensamma utmaningar, som kompetensförsörjning och social hållbarhet.
Projektets mål är att maximera värdet av EU:s hållbarhetskrav, CSRD, på lokal nivå och stärka relationerna mellan industri och samhälle. Genom att utveckla en metod för att integrera den sociala aspekten av CSRD syftar projektet till att främja samarbete kring gemensamma utmaningar, såsom kompetensförsörjning och konfliktminimering vid expansioner. Social rapportering kan stärka förståelsen och samverkan mellan aktörer. Detta kan i sin tur attrahera och behålla talanger, samtidigt som det främjar jämställdhet och mångfald, vilket bidrar till utvecklingen av både företag och det lokala samhället.
CSRD kan också fungera som en konkurrensfördel vid investeringar och rekrytering, särskilt bland unga som värderar hållbarhet högt. Genom ett proaktivt förhållningssätt till hållbarhetsrapportering kan företag integrera dessa insikter i sina affärsplaner. Den ökande efterfrågan från investerare på socialt ansvar gör CSRD till en strategisk plattform för att utveckla hållbara livsmiljöer med fokus på social hållbarhet.
Det finns ett behov av att utveckla metoder för att mäta och förbättra effekten av hållbarhetsrapporteringen, särskilt de sociala aspekterna. Projektet syftar till att undersöka nya metoder för att öka interaktiviteten mellan industrin och det civila samhället samt lokalsamhällen. Dessa metoder, i linje med de sociala perspektiven i CSRD-direktivet – S3 (påverkade samhällen), S4 (konsumenter) och G1 (styrning) – kommer att fokusera på att främja jämställdhet och samarbete mellan lokalsamhällen och industrin. Målet är att stärka social inkludering och rättvisa, vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle.
Nyckelbegreppet Social License to Operate (SLO)
illustrerar vikten av relationer och samhällsgodkännande för företags legitimitet.
Projektmål:
- Utveckla metoder för att integrera samverkan mellan industri och samhälle enligt CSRD.
- Främja hållbara lösningar för lokalsamhällen och företag genom social rapportering.
Stödjer målen i Agenda 2030
Projektet är utformat för att direkt stödja målen i Agenda 2030, särskilt:
- Mål 5 (jämställdhet)
- Mål 12 (hållbar konsumtion och produktion)
- Mål 16 (främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, ge tillgång till rättvisa för alla och bygga effektiva, ansvariga och inkluderande institutioner på alla nivåer)
- Mål 17 (genomförande och globalt partnerskap, uppmuntra och främja effektiva partnerskap mellan aktörer från offentlig, privat och ideell sektor). Projekt strävar efter till att minska klyftor i beslutsfattande för en rättvis och hållbar samhällsutveckling.
Projektfakta
- Projektnamn: CSRD som drivkraft för framtidens hållbara livsmiljöer - samverkan mellan lokalsamhällen och industri
- Projektpartners: Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet, Region Västerbotten, Samordningsförbundet Västerbotten, Modulsystem Kalix AB, Skellefteå Kraft AB
- Projektkoordinator: IVL Svenska Miljöinstitutet
- Budget: 875 000 kr
- Period: 2024 - 2025