
Miljöspendanalys och kategoristyrning
Miljöspendanalys bedömer inköpens klimatpåverkan och ger samtidigt insikter från en traditionell spendanalys. Metoden fungerar bra tillsammans med de flesta arbetssätt för inköp men speciellt för kategoristyrning. IVL Svenska Miljöinstitutet har gedigen erfarenhet av att beräkna klimatpåverkan och hjälper företag och organisationer att integrera hållbarhet i inköpsbeslut.
Varför använda miljöspendanalys?
Miljöspendanalys är ett strategiskt verktyg för att minska klimatpåverkan från inköp och underlätta hållbar upphandling. Metoden hjälper också företag och organisationer att få grepp om helheten och att effektivisera klimatarbetet. De inköpskategorier som har störst miljöavtryck identifieras, vilket ger ett faktabaserat underlag för att prioritera er tid och era insatser till de inköp som påverkar mest.
IVL har varit med och utvecklat metoden och har tagit fram klimat- och miljöindikatorer åt olika organisationer. Vi kan hjälpa er att införa sådant analysarbete. Exempelvis så har vi uppdaterat indikatorerna i Upphandlingsmyndighetens stöd för Miljöspendanalys. Vi rekommenderar den metod som fungerar med standardiserade miljövarudeklarationer (EPD) och hjälper er att dra nytta av kommande digitala produktpass. Djupare analyser möjliggör också utvecklingen av cirkulära inköpsstrategier. Miljöspendanalyser hjälper
Digitalisering
En grund för inköpsanalyser ligger i den data som finns i era inköps- och ekonomisystem. När sådana system utvecklas och inköpsverksamheten digitaliseras är det viktigt att redan nu tänka igenom vilka hållbarhetsdata systemen ska kunna hantera. Vi ger råd i implementering av hållbarhetsaspekter i BI-system. affärssystem eller andra elektroniska beställningssystem, inköps- eller analyssystem.
Anlita IVL för:
- Införande av miljöspendanalys – stöd vid implementering av miljöspendanalys som arbetsmetod för strategiska inköpsanalyser.
- Analys av inköpens klimatpåverkan – identifiering av inköpskategorier med störst klimatavtryck samt fördjupade analyser av specifika kategorier, exempelvis engångsmaterial, mobiltelefoner och byggmaterial.
- Utveckling av klimat- och miljöindikatorer – framtagning och uppdatering av indikatorer som ger bättre underlag för analyser och uppföljning.
- Strategier för cirkulär upphandling – analys av cirkulära möjligheter inom inköp och stöd vid implementering av hållbara upphandlingsstrategier.
- Digitalisering av hållbarhetsdata – integration av relevanta hållbarhetsaspekter i BI-system och affärssystem för effektiv analys och uppföljning.